Alergia na potraviny

Prejavila sa u Vás alergia na potraviny? Rovnaké problémy trápia 3% dospelých a skoro 8% detí do troch rokov. Čo je príčinou problémov? Pravá potravinová alergia má imunologický podklad. Organizmus produkuje zvýšené množstvo špecifikých protilátok proti určitej potravine – alergénu. Spúšťačom alergickej reakcie býva bielkovina – ide spravidla o jednu až tri, ktoré vyvolávajú problémy práve neprimeranou tvorbou protilátok. Prítomnosť protilátok lekár dokazuje krvnými, kožnými či tzv. Provokanými testami (skúšanie reakcií tela na problematickú látku).

Aké sú najčastejšie prejavy alergie na potraviny?

Môžete sa stretnúť s postihnutím:

  • tráviaceho traktu: bolesťou brucha, hnačkami, vracním
  • očí: pálenie, slzenie, opuchy
  • kože: žihľavka, ekzémy, opuchy
  • dýchanie: nádcha, kýchanie, kašeľ, dýchavičnosť, zahlienenie
Orálny alergický syndróm

Tento príznak Vás môže nemilo zastihnúť bezprostredne po jedle, obyčajne rastlinného pôvodu. Do niekoľkých minút Vás začnú páliť pery, podnebie, jazyk, škriabať v krku, môže sa Vám vyhodiť vyrážka alebo opuchy okolo úst, alebo menej často dochádza k poruchám prehĺtania, opuchom krku a dokonca k dýchavičnosti. Príznaky môžu pripomínať prejavy infekčného ochorenia.

Najčastejšie problémy spôsobujú:

  • Ovocie (s jadrami aj kôstkami)
  • Koreňová zelenina
  • Paradajky
  • Hrášok
  • Všetky druhy orechov

Ľahšie dôjde k alergickej reakcii po použití surovej a čerstvej potraviny, tepelná úprava alergénny vplyv rastlinných bielkovín väčšinou zničí. Dajte pozor – výnimkou sú napríklad arašidy! Niektoré začne slziť, kýchať pri škrabaní surových zemiakov, ale varené zemiaky mu nevadia. Takto postihnutých býva až 50% peľových alergikov a za spojitosť peľovej alergie s alergiou na rastlinné potraviny je zodpovedná skrížená alergia. Okrem príznakov okolo úst môžete reagovať nevoľnosťou, vracaním, bolesťami žalúdka, hnačkou, plynatosťou, eventuálne prítomnosťou krvi v stolici.

Alergia na potraviny

Foto zdroj: dreamstime

Ak sa objavia problémy hneď po použití, podozrenie a diagnóza sú pomerne jednoduché. Ak sa vyskytnú až za niekoľko hodín alebo dokonca dní po jedle, je pomerne problémové dokázať spojenie s potravinou. Môže sa totiž jednať o celú radu iných príčin (ochorenie pečene, žlčníka, podžalúdkovej žľazy, vredové ochoreni, infekčné zápaly čriev, ochorenie krvi…).

Sú na tom deti rovnako ako dospelí?

U malých detí prevláda alergia na kravské mlieko, vajcia, sóju a múku. Bohužiaľ ani plne dojčené bábätká  nie sú chránené. Deti trpia nechutenstvom, neprospievajú, majú hnačky a krv v stolici, vracajú, majú častejšie zápal dýchacích ciest, ekzém a iné príznaky, ktoré môžu byť takisto  spôsobené inými chorobami (predovšetkým akútnymi a chronickými infekciami). Správna diagnóza nie je preto jednoduchá. Presné vysvetlenie nie je zatiaľ známe, napriek tomu priaznivé čísla uvádzajú, že alergia na základné potraviny u 80% detí do troch rokov vyhasína.

Alergia u dospelých obyčajne zahŕňa:

  • ovocie (aj južné)
  • zeleninu
  • orechy
  • korenie
  • plody mora, sladkovodné ryby
  • syry
  • alkoholické nápoje vrátane vína a piva
  • strukoviny
  • sezam a mak
  • nezabúdajte ani na aditíva – tzv. „éčka“!

Alergia dospelých býva bohužiaľ celoživotná.

Ešte niekoľko medicínskych múdrostí

Problematika alergie na potraviny je omnoho zložitejšia, ak sa prítomnosť protilátky nedokáže, a napriek tomu dochádza k nežiaducim reakciám. Vinníkom potom sú biele krvinky, rozptýlené v sliznici tráviaceho traktu. Táto alergia býva príčinou polovice prípadov  – typickým príkladom je alergia na bielkovinu kravského mlieka u dojčiat a batoliat. Nevýhodou je potom problematická diagnostika, ktorá sa často opiera len o skúsenosti  lekárov, príznaky a efekt nasadenej diéty. Potravinová alergia môže ovplyvňovať ostatné alergické ochorenia, tj. Alergická nádcha, astma, atopický ekzém. Býva prvým prejavom akejkoľvek alergie v ľudskom živote (nezriedka už u dojčiat), a tiež hrá rolu v skríženej alergii.

O čo vlastne ide u skríženej alergie?

Telom vytvárané protilátky omylom reagujú aj na látku, ktorej chemická štruktúra aspoň spolovice zodpovedá pôvodnému alergénu. Alergická reakcia sa „kríži“. Podobnosť sa týka predovšetkým peľu a potravinám rastlinného pôvodu.

Snažte sa zistiť, po akej potravine dochádza k problémom, a súčasne pozorne sledujte peľový kalendár!

Mám alebo nemám alergiu na potraviny?

Asi pätina ľudí si myslí, že je na nejakú potravinu alergická. Ale! Celá rada reakcií na potraviny nemá s imunologickou odpoveďou nič spoločné, len ako alergická vypadá (vyrážky, opuchy, hnačky, vracanie, nevoľnosť…)

 

trávylen príbuzné trávy z čeľade lipnicovitých (napr.timotejka, mätonoh), kam však patria aj najznámejšie obilniny (napr. Pšenica, raž, ovos, jačmeň, kukurica)trávytrávylen príbuzné trávy z čeľade lipnicovitých (napr.timotejka, mätonoh), kam však patria aj najznámejšie obilniny (napr. Pšenica, raž, ovos, jačmeň, kukurica)trávytrávylen príbuzné trávy z čeľade lipnicovitých (napr.timotejka, mätonoh), kam však patria aj najznámejšie obilniny (napr. Pšenica, raž, ovos, jačmeň, kukurica)trávytrávylen príbuzné trávy z čeľade lipnicovitých (napr.timotejka, mätonoh), kam však patria aj najznámejšie obilniny (napr. Pšenica, raž, ovos, jačmeň, kukurica)trávytrávylen príbuzné trávy z čeľade lipnicovitých (napr.timotejka, mätonoh), kam však patria aj najznámejšie obilniny (napr. Pšenica, raž, ovos, jačmeň, kukurica)trávy

V nasledujúcej tabuľke uvádzame najrozšírenejšie typy skríženej alergie medzi peľmi a rastlinnými potravinami

PELI ČASTI VYVOLÁVATELIA SKRÍŽENEJ ALERGIE MOŽNÝ VYVOLÁVATELIA
SKRÍŽENEJ ALERGIE
breza, lieska, jelša… jablko, hruška (tuzemské ovocie s jadrom), broskyne, slivky, čerešne, marhule (tuzemské ovocie s kôstkami), stromové orechy (lieskové, vlašské….), kiwi (výnimka z južného ovocia) zemiaky (surové), mrkva, zeler, petržlen (koreňová zelenina), koreniace zmesi (kari) korenie (anýz, čierne korenie, koriander,..) sója, banán mango, pomaranč
trávy (lipnicovité), obilie paradajky, obilniny (žito, pšenica, jačmeň) – pozor – hlavne na menej tepelne spracované pokrmy (“fit” pokrmy, vločky….), opäť kiwi ovocie s jadrami aj kôstkami, melón, koreňová zelenina (zeler), cibuľa, zemiaky, obilniny (kukurica, ryža), arašidy, latex
byliny (palina) koreňová zelenia (všetka), korenie (kôpor, fenikel, ligurček, koriander, anýz, majoránka, oregáno, tymián, bazalka, saturejka), zmes korenia, čierne korenie, chilli a paprika, harmanček (odvary na pitie, ale obklady) slnečnica (olej) ovocie (s jadrami, kôstkami, kiwi, mango), strukoviny (hrach), orechy (stromové aj arašidy), estragón (olej) latex
ambróza melón, uhorka, banán, harmanček ovocie s jadrami, zeler, čierne korenie
LATEX (kaučukovník) banán, mango, melón, kiwi, avokádo, papája, paradajka, jedlé gaštany zemiaky (surové), arašidy
ROZTOČE mäkkýše, kôrovce

 

Problémy môžu spôsobovať:

  • Našou krehkou psychikou (tzv. Psychosomatické ochorenie)
  • Prítomnosť látok toxickej povahy (kontaminácia potravín baktériami, plesňami, liekmi, či jedmi)
  • Prítomnosť látok farmakologickej povahy. Túto pomerne zložitú oblasť si najlepšie vysvetlíme na príklade: keď sa popŕhlite pŕhľavou , naskočia Vám pupienky. Pŕhľava nie  je spôsobená alergiou, ale prítomnosťou  látky v listoch pŕhľavy, ktorá sama o sebe pôsobí na cievky kože a miesto popálenia nám opuchne a sčervenie.  Okrem pŕhľavy sa to stáva po použití jahôd, kyslých uhoriek, makrely, čokolády, citrusov, alkoholu, syrov a mnohých ďalších pochutín a požívatín.
  • Vrodenou alebo získavanou neschopnosťou  niektoré zložky potravín tráviť, predovšetkým cukry. Tento stav a stav predchádzajúci odborne nazývame potravinová neznášanlivosť (tzv. Intolerancia).

Samostatnou oblasťou sú alergie na prísady potravín – aditíva, tj. Už zmienené „éčka“. Na potravinových obaloch nájdete v zložení výrobku látky označené písmenom E a trojčíslím. Je ich známych niekoľko stoviek a zahŕňajú príchute, farbivá, konzervačné látky, emulgátory, stabilizátory, antioxidanty atď. Na tieto látky môže vzniknúť pravá alergia, môže sa ale tiež chovať farmakologicky, vzácne môže citlivejších jedincov dráždiť a chovať sa viac-menej „neznáčanlivo“. Známe je to napríklad u benzoátov, sulfidov, sulfátov a farbív typu tatarzínu či erytrozínu.

Anafylaktický šok

je vystupňovaná celková reakcia organizmu, ktorá ohrozuje život. Môže prísť doslova po sekundách  po použití určitej potraviny.

Najčastejšie ho vyvolávajú:

  • arašidy, stromové orechy
  • ryby, mäkkýše, kôrovce
  • zeler
  • sója
  • menej často mlieko, vajcia a iné

Anafylaktická reakcia je veľmi nebezpečná, pretože postihuje srdce, pľuca, cievy, nervový systém. Príčinou býva jednak nehoda (z minulosti o svojej precitlivosti dobre viete, ale zjete neprevarenú potravinu) alebo náhoda – alergia sa prejaví prvýkrát.

Nutné je začať konať okamžite! Zavolajte lekársku službu prvej pomoci, požiadajte o pomoc najbližšiu dostupnú osobu!

Ak ste vybavení autoinjektorom s adrenalínom (tužková „pištolka“, ktorá zavedie malou ihlou účinný preparát do tela – obyčajne stehna), použitie ho čo najskôr sa obráťte na svojho lekára.

Liečba potravinovej alergie

1. PREVENCIA
Veľkú rolu pri prevencii hrajú maminky!

  • V tehotenstve sa vyhýbajte známym alergizujúcim potravinám, hlavne ak ste na ne sama alergická.
  • Dojčenie aspoň 6 mesiacov. V tej dobe radšej nepodávajte bábätku tuhú stravu.
  • Do 1 roku nepodávajte dieťaťu ryby, vajcia, orech, každú zmenu v jedálničku robte postupne.
  • Dodržujte diétny režim, ktorý eventuálne Vášmu dieťaťu predpíše lekár.

2. DIÉTA
Úplne nenahraditeľnou vždy zostane diéta, ktorú Vám predpíše Váš alergológ. U detí môžete kravské mlieko nahradiť napr. Sójovým, ale vyrábajú sa i upravené mlieka – preventívne alebo liečebné. Váš lekár Vám odporučí tie najvhodnejšie. U detí býva alergia prechodná, u dospelého celoživotná. Pozor je treba dať na skrytú alergiu (osudová potravina je bežnou či náhodnou súčasťou zmesí pokrmov – šalátov, omáčok, nápojov, cukroviniek, musli atď.)
predovšetkým v reštauráciach a u neoznačených potravín. Dôkladne čítajte etikety!

3. LIEKY
V závažných prípadoch Vám lekár môže predpísať niekoľko typov liekov:

  • Antihistaminiká hlavne II. generácie, ktoré je možné užívať i preventívne a ktoré majú minimum nežiadúcich účinkov.
  • Kromoglykát sodný užívajú hlavne malé deti a pacienti s ťažkou mnohonásbonou potravinovou alergiou. Liek je možné užívať preventívne.
  • Kortikosteroidy patria výhradne do rúk lekára a majú ochranný i záchranný charakter.
  • Adrenalín v autoinjektore pre prípad anafylaktického šoku.

´Alergia na potraviny