Histamínové nebezpečie

Kde všade sa skrýva histamínové nebezpečie?

Prinášame Vám zoznam bežných surovín, ktorým sa oplatí vyhýbať, ak trpíte histamínovou intoleranciou.

Ovocie Ovocie – čerešňe, višňe ríbezle, marhule, broskyne, ananás, papája, moruše, slivky, ringloty, brusnica, čučoriedka, kľukovka, jahody, maliny, ostružiny, citrusy, datle, hrozienka
Ovocie Mäso, ryby, plody mora – ryby, mušle, slimáky, krevety, granáty, raky, spracované a mleté mäso, sekaná, fašírky, údeniny
Ovocie Tuky – všetky oleje a tuky s obsahom farbív a konzervačných látok, hydrozovaný lecitín margarín
Ovocie Korenie – aníz, klinčeky, muškátový oriešok, škorica pálivá paprika, čili korenie, horčica, kari korenie
Sladkosit Sladkosti ochutené, farebné konzervované sirupy, komerčné pripravované polevy, glazury, plnky, nátierky, dekorácie, cukrovinky, bonbóny, kandizované ovocie
Nápoje Nápoje – ochutené mlieka, kakao, kyslomliečne nápoje, ovocné šťavy, džusy a koktely so zakázanými zložkami, ochutené farebné nápoje, alkohol – najmä pivo, víno cider, sekt
Rôzne Rôzne – kakao, čokoláda, ochutená želatína, komerčné pripravované dressinky, omáčky, šťavy, kvasené octy (vinný, jablčný) bielko z vajíčka
Mliečne Mliečne výrobky – parmezán, ementál, rokfort, camembert, kyslé acitofilné a kefirové mlieko, žinčica, cmar, jogurty
Chlieb Chlieb, pečivo, cestoviny – bielená múka, pohanka, slnečnica, umelé farbiva a príchute, konzerv.látky čerstvé kvasnice, komerčne vyrábané koláče, plnky, zákusky, ochutené cestoviny
Ovocie Zelenina, strukoviny – avokádo, baklažán, tekvica, špenát kvasená zelenina, paradajkové výrobky, sójové bôby, červená fazuľa, olivy