Potravinová alergia

Čo je to alergia?

Vlastnosti roztočov bytového prachuAlergia je neprimeraná reakcia imunitného systému na kontakt s okolitým biologickým prostredím (napr. kontakt s peľom, roztočmi, so zvieracou srsťou alebo s potravinami a pod.). Biologický materiál prostredia (mikroorganizmy, živočíchy, rastliny) obsahuje veľké množstvo látok bielkovinovej povahy, na ktoré imunitný systém alergického pacienta môže reagovať precitlivene (tzv. alergény).

Alergická reakcia prebieha v dvoch fázach:

  1. tzv. Senzibilizácia (precitlivenosť), v priebehu ktorej imunitný systém potenciálneho alergika rozpozná látku a zapamätá si ju ako alergén
  2. vlastná alergická reakcia, ktorá sa už prejavá charakteristickými príznakmi pri každom ďalšom kontakte s alergénom

Príznaky alergie:

  • príznaky v oblasti úst: opuch pier, jazyka, podnebia, svrbenie často s prechodom až do uší, ťažkosti prehĺtaním (odborne tzv. Orálny alergický syndróm)
  • dýchacie ťažkosti: kašeľ, priedušková astma, alergická nádcha, tieto dýchacie ťažkosti sú často spojené s alergickým zápachom spojiviek
  • kožné ťažkosti: – krátkodobé (obvykle žihľavka len na určitom mieste tela, opuchy tváre, viečok, prstov a ďalšie) – pretrvávajúce (ekzém)
  • tráviace ťažkosti: vracanie, nevoľnosť, polesti brucha, koliky, nadúvanie, neskoršie príznaky – hnačka
  • anafylaktická reakcia: – silné svrbenie žihľavka po celom tele vrátane dlaní a chodidiel, opuchy podkožia, opuchy slizníc vrátane krku a hrtana (odborne tzv. Quinckeho edém) – srdcovocievne príznaky (pokles krvného tlaku, poruchy prekrvenia, slabý a zrýchlený pulz) nadmerné potenie, poruchy vedomia, v krajnom prípade anafylaktický šok (najzávažnejšia forma anafylaktickej reakcie)
Čo je skrížená alergia?

Je to reakcia na alergén, ktorý nevyvolal pôvodný senzibilizáciu (precitlivenosť).

Ak osoba alergická na určitý alergén zareaguje taktiež na alergén iný (odlišný len zdanlivo), hovoríme o skríženej alergii. Základnou podmienkou je chemická príbuznosť týchto alergénov.

Chemicky podobných alergénov prostredia je veľké množstvo, niektoré z nich môžeme nájsť doslova na každom kroku (odborne tzv. Panalergény)

Pacient s alergiou na jediný alergén môže preto reagovať zaroveň na:
peľ a potraviny | na rôzne potraviny | na rôzny peľ

Najobvyklejšie skrížené alergie

Dole uvedené skrížené alergie sa objavujú relatívne často. Skríženou alergiou trpí odhadom okolo 10% – 50% alergikov. Záleží na type alergie:

Skrížené alergie medzi peľom
breza lieska, jelša dub, buk a gaštan, zriedkavo trávy a niektoré byliny
trávy len príbuzné trávy z čeľade lipnicovitých (napr.timotejka, mätonoh), kam však patria aj najznámejšie obilniny (napr. Pšenica, raž, ovos, jačmeň, kukurica)
ambrózia Echinacea, slnečnica, palina, púpava, ibištek a harmanček
palina ambrózia, slnečnica, harmanček

Skrížené alergie medzi peľom a potravinami
breza malvice – jablko hruška, kôstkovice (broskyňa, nektarinka, čerešňa, slivka, marhuľa) kivi, koreňová zelenina (mrkva, zeler, petržlen, zemiaky), lieskový orech, vlašský orech a arašidy, tento syndróm sa často nazýva syndróm jablko-zelen-liesková-orech.
trávy pšenica – múka a iné obilné múky, vzácnejšie aj paradajka
ambrózia banán, vodový, medový aj ananasový melón, ale napríklad aj kamilkový čaj
palina zeler, mrkva, petržlen, korenia, (fenikel, rasca, kôpor, aníz, ligurček)
fikus figy, kivi, ananás, banán, avokádo a iné

Skrížené alergie medzi potravinami
vajce hydinové mäso maximálne 10%
kravské
mlieko
hovädzie mäso maximálne 10%
kravské
mlieko
kozie mlieko, ovčie mlieko až 95%
arašidy sója, hrach, šošovica, fazuľa, lupina – vlčí bôb len okolo 5-10%
lieskové orechy vlašský orech, kešu, pistácia, paraorech, pekan makadam a iné až 40%
sezam mak, horčica slnečnica repka olejka a ďalšie druhy semien vrátane niektorých orechov a strukovín v niektorých prípadoch vysoká, t.j. 20-50%
krevety kôrovce amäkkýše: krab, rak homár, langusta, rak, kalamár, chobotnice, ustrice aj iné mušle až 75%
pšenica jačmeň, raž do 20%
jablko hruška, broskyňa, nektarinka, slivka, čerešňa aj marhuľa 50-90%
melon všetky možné druhy melónov, ale aj banán, avokádo, latex iné ovocie 50%
latex (10%)

Skrížené alergie medzi zvieratami
mačka čeľaď mačkovité a prekvapivo aj bravčové mäso do 5%
roztoče šváby, rôzne článkonožce – napr. Kôrovce (rak, homár, krab, langusta, krevety) a pavúkovce (škorpióny, pavúky) veľmi nízka

Skrížené alergie medzi alergénminepeľového pôvodu a potravinami
roztoče slimák, kôrovce a mäkkýše (krab, rak, homár, langusta, rak, kalmár, chobotnica, ustrice aj iné mušle) veľmi nízka
latex kivi, banán avokádo, jedlé gaštany, melón, figy, mango, mučenka, papája (odborne tzv. Latex fruit syndrom), výnimočne broskyňa, rajčiak, paprika, zemiaky a pohanka až 35%
vtáci
– perie
slepačie a prepeličie vajcia, kuracie a morčacie môso veľmi nízka
Ako bojovať s alergiou?

Stanoviť diagnózu
Potrebné je navštíviť alergológa, ktorý zistí pravú príčinu Vašej alergie.

Stanovenie diagnózy prebieha v niekoľkých krokoch:

  • podrobný rozbor ťažkostí aj okolností, za ktorých vznikajú (prostredie a spôsob života) rozbor doterajšieho spôsobu liečby (odborné tzv. Anamnéza)
  • kožné testy (tzv. Vpichové alebo prick testy) na overenie podozrivých alergénov – na vnútornú stranu predlaktia sa aplikujú kvapky alergénových extraktov, ktoré umožnia určiť alergén (prípadne alergény) spôsobujúce precitlivenosť.
  • Krvné testy: väčšinou na zistenie hladín špecifikých alergických protilátok, slúžia na potvrdenie záverov