Nemôžem jablká, fazuľu, ryžu…

V ohrození sú najmä deti vegetariánov a alergici na brezu.

V poslednom období pribúda netypických alergií. Obvykle to súvisí s krížovou reaktivitou medzi peľmi tráv a strukovinami. Šošovica, hrach či fazuľa môžu byť problematické predovšetkým u detí vegetariánskych rodičov, ktorí im ich do jedálneho lístka zaradili priskoro, v siedmom či ôsmom mesiaci. Ich organizmus a ani imunitný systém v tom období ešte nemusí byť pripravený na ich spracovanie a hrozí nevhodná reakcia.

V poslednom čase pribúda pacientov alergických na hrušky, čerešne alebo broskyne. Čoraz častejšie alergické prejavy zapríčiňuje zeler, žiaľ, aj vo varenom stave. Mrkva je problém len v surovom stave. Nevhodná reakcia po konzumácii jablka hrozí predovšetkým alergikom na peľ brezy. Nachádza sa v ňom rovnaký alergén ako v jablkách.

Ukázalo sa, že ovocie produkuje oveľa viac alergénov, ak je pestované v blízkosti ciest či letísk. Podobnú situáciu môže spôsobovať aj chemický postrek. Jablká pestované na vidieku a neošetrované chemikáliami preto často nie sú pre alergikov problém. Mnohí však takú možnosť nemajú a sú odkázaní na ovocie zo supermarketov. Pomôcť môže, ak si také jablká ošúpu alebo ich konzumujú vo varenom stave. Množstvo alergénov v nich sa varom zničí. U miernych alergikov sa odporúča, aby kôstkové či jadierkové ovocie, na ktoré zareagovali nevhodne, nejedli aspoň v období kvitnutia brezy, počas marca a apríla.

Článok z časopisu Zdravie 5/2010